Τι είναι landing page και πως θα βελτιώσετε το ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σας

Η δημιουργία μιας landing page (σελίδα προορισμού) για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίες αποτελεί μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η δημιουργία της landing page αλλά και το κατά πόσο μεταδοτική θα είναι στον επισκέπτη προκειμένου να τον μετατρέψει σε πελάτη. Πριν όμως αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίος μπορεί κανείς να βελτιώσει το ποσοστό μετατροπής μιας landing page, θα επεξηγήσουμε τις δύο αυτές ορολογίες.

Τι είναι η landing page και τι το ποσοστό μετατροπής;

Ως landing page (σελίδα προορισμού), ορίζουμε την σελίδα μιας ιστοσελίδας στην οποία καταλήγουν οι χρήστες του διαδικτύου από μια διαφήμιση, ένα σύνδεσμο (backlink) ή ακόμη και από τα οργανικά αποτελέσματα. Είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει ο χρήστης και αυτή που θα προσπαθήσει να τον πείσει να προβεί σε κάποια ενέργεια. Η ενέργεια αυτή ή αλλιώς μετατροπή, μπορεί να είναι η αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίες, η εγγραφή στο newsletter, η συμπλήρωση μιας έρευνας κλπ. Ως ποσοστό μετατροπής (Conversion Rate) λοιπόν, ορίζεται το ποσοστό των χρηστών που θα επισκεφθούν τη landing page και εν τέλει θα προβούν στην επιθυμητή ενέργεια. Για να γίνει πιο κατανοητό, αν από μία διαφήμιση για ένα προϊόν, επισκεφθούν τη landing page σας 100 άτομα και οι 10 από αυτούς προβούν στην αγορά του προϊόντος, τότε το ποσοστό μετατροπής σας είναι 10%.

Κάθε landing page, επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο στόχο. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, είναι ζωτικής σημασίας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών να τους κρατήσει στη σελίδα και να τους μετατρέψει σε πελάτες. Μπορεί να ακούγεται σχετικά εύκολο, ωστόσο ο τεράστιος ανταγωνισμός που επικρατεί στο διαδίκτυο, καθώς και η λάθος χρήση των σελίδων προορισμού με αποτέλεσμα να μοιάζουν σας spam μπορεί να καταστήσει το έργο σας πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, αφού με μερικές μικρές συμβουλές θα καταφέρουμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε το ποσοστό μετατροπής σας. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Απλός Σχεδιασμός

Μια landing page πρέπει να είναι σε θέση να μεταδώσει το επιθυμητό μήνυμα στον επισκέπτη χωρίς ωστόσο να τον κουράσει. Ο σχεδιασμός της landing page πρέπει να είναι απλός, λιτός και σαφής χωρίς να υπερφορτώνεται με επιπλέον πληροφορίες που θα προκαλέσει σύγχυση στον επισκέπτη. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, κατά τον σχεδιασμό μιας landing page, προσπαθεί να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, εντυπωσιακά κείμενα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο κλπ. με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην κάνει ξεκάθαρο το μήνυμα στον επισκέπτη αλλά να του δημιουργεί την εντύπωση μιας ανεπιθύμητης ιστοσελίδας. Ο βασικότερος λοιπόν παράγοντας είναι να κρατήσετε τον σχεδιασμός σας απλό αλλά ταυτόχρονα ελκυστικό και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει επίσης να δώσετε μεγάλη προσοχή στους ενδεχόμενους αντιπερισπασμούς της σελίδας σας. Μια landing page όπως προαναφέραμε πρέπει να έχει σαφή στόχο. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση συνδέσμων, πλευρικών στηλών, πρόσθετων διαφημίσεων κλπ. Το μόνο που θα επιτύχουν τα ανωτέρω είναι να αποσπάσουν την προσοχή από τον βασικό στόχο που έχουμε ορίσει στη landing page και να μας δυσκολέψει την μετατροπή του.

Σαφής χρήση της γλώσσας

Ο μέσος χρήστης που επισκέπτεται την landing page μας ανήκει στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Έτσι, η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσετε στα κείμενά σας πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή από τον καθένα. Καλό λοιπόν θα ήταν να αποφύγετε σύνθετες και εξειδικευμένες ορολογίες που πιθανόν να μην γίνουν κατανοητές ή να αποξενώσουν τον επισκέπτη. Εάν δεν καταφέρνετε να μεταδώσετε το μήνυμά σας με απλό τρόπο στον επισκέπτη, τότε καλό θα ήταν να επανεξετάσετε τα κείμενά σας και να λάβετε και μια δεύτερη γνώμη από κάποιον γνωστό σας.

Ορθή χρήση γραφικών

Με το όρο γραφικά φυσικά αναφερόμαστε στην τοποθέτηση εικόνων και βίντεο. Η χρήση λοιπόν των κατάλληλων γραφικών σε μια landing page, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον αντίκτυπο που θα έχει στον επισκέπτη και εν τέλει το ποσοστό μετατροπής. Η χρήση ωστόσο των γραφικών πρέπει πάντα να γίνει συνδυαστικά με τα κατάλληλα περιγραφικά κείμενα και να είναι συναφή με τον στόχο που έχουμε θέσει. Και εδώ ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι να βαρύνουν πολύ τη σελίδα με υπερβολική χρήση φωτογραφιών και βίντεο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο επισκέπτης να ξεχνάει τελικά τον λόγο για τον οποίο επισκέφθηκε την συγκεκριμένη σελίδα.

Μην απαιτείτε πολλές πληροφορίες από τους επισκέπτες σας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου δυσανασχετεί όταν απαιτείτε η παροχή προσωπικών του πληροφοριών σε μια ιστοσελίδα. Αν λοιπόν η μετατροπή σας αφορά μια εγγραφή μέλους ή εγγραφή σε κάποιο ενημερωτικό δελτίο κλπ., τότε πρέπει να φροντίσετε να απαιτείται από τους χρήστες σας τις ελάχιστες δυνατόν πληροφορίες. Επιπρόσθετα, η φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώσουν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και κατανοητή καθώς θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Ένας καλός τρόπος ώστε να πείσετε τους επισκέπτες σας για μια εγγραφή είναι η ανταμοιβή τους με κάποιο δωρεάν βιβλίο, μια δωρεάν συνδρομή σε περιορισμένο περιεχόμενο κλπ.

Ξεκάθαρα κουμπιά δράσης – Call to Action

Τα κουμπιά δράσης ή πιο γνωστά ως call to action (CTA) είναι εκείνα που προτρέπουν το χρήστη να προβεί στην επιθυμητή ενέργεια. Τέτοια κουμπιά μπορεί να είναι «Αγοράστε τώρα», «Εγγραφή», «Λήψη εφαρμογής» κλπ. Τα κουμπιά με τα οποία θα παροτρύνετε τους επισκέπτες σας για κάποια ενέργεια, θα πρέπει να αναφέρουν το μήνυμά σας με έναν πολύ ελκυστικό τρόπο, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε πρέπει να είναι ξεκάθαρο και χωρίς περιττές πληροφορίες. Για να επιτύχετε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό μετατροπής, θα πρέπει να προβείτε σε αρκετές δοκιμές, τόσο στην επιλογή του σχεδιασμού που θα χρησιμοποιήσετε στο κουμπί δράσης (χρώμα, μέγεθος, γραμματοσειρά) όσο και τη λειτουργικότητά του.

Επιρροή στην ψυχολογία του επισκέπτη

Η ψυχολογία αποτελεί έναν επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα στην τελική μετατροπή του επισκέπτη σε πελάτη. Ο βασικός σχεδιασμός της landing page, τα κείμενα και τα πολυμέσα που θα τοποθετηθούν, η τοποθέτηση του μηνύματος στη σωστή θέση της σελίδας ακόμη και οι χρωματισμοί που θα επιλέξετε, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία ενός επισκέπτη. Η θετική αυτή επίδραση στην ψυχολογία αποτελεί ένα σπουδαίο όπλο προκειμένου να δημιουργήσουμε το επιθυμητό αίσθημα ασφάλειας στον επισκέπτη, να του υπενθυμίσουμε την ανάγκη για τη μετατροπή του και τα οφέλη που θα αποκομίσει από την μετατροπή αυτή.

Γρήγορη φόρτωση περιεχομένου

Έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε δευτερόλεπτο που καθυστερεί να φορτώσει μια ιστοσελίδα χάνει το 10% περίπου των επισκεπτών της. Καταλαβαίνεται τη σημασία λοιπόν της ταχύτητας σε μια landing page. Μια αργή φόρτωση στη σελίδα σας μεταφράζεται αυτομάτως σε απώλεια μετατροπών. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η ταχύτητα φόρτωσης αποτελεί και έναν πολύ βασικό παράγοντα στο SEO μιας ιστοσελίδας και η ίδια η Google δείχνει ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι η landing page σας πρέπει να βελτιστοποιηθεί ώστε να φορτώνει όλο το περιεχόμενο σε ελάχιστο χρόνο. Για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει να αφαιρέσετε ότι περιττό καθυστερεί την φόρτωση της σελίδας σας.

Βελτιστοποίηση για κινητά τηλέφωνα και Tablets

Ένα τεράστιο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου επιλέγουν για την περιήγησή τους τα κινητά τους τηλέφωνα ή τα tablets. Μάλιστα το ποσοστό αυτό πολλές φορές ξεπερνάει τους χρήστες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή η λάπτοπ. Ένας βασικός λοιπόν παράγοντας για την βελτίωση της μετατροπής μιας landing page είναι και η βελτιστοποίηση της σελίδας για κινητά τηλέφωνα και Tablets. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία σε κάθε χρήστη που επισκέπτεται τη σελίδα μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο ένας responsive σχεδιασμός, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιάζεται το περιεχόμενο στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να είναι ο βέλτιστος. Επιπρόσθετα, όπως και με την ταχύτητα φόρτωσης, έτσι και με την βελτιστοποίηση για κινητά τηλέφωνο, η Google έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα  στον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μια σελίδα που δεν προσφέρει δυνατότητα περιήγηση από κινητά είναι δύσκολο να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα μετατροπών.

Προσφέρετε αποτελεσματικές λύσεις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται μια ιστοσελίδα προκειμένου να βρουν συμβουλές σχετικά με το πώς θα λύσουν ένα πρόβλημά τους. Στόχος λοιπόν της landing page είναι να δώσει στον επισκέπτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αναζητά και να τον πείσει ότι το συγκεκριμένο προϊόν ή η υπηρεσία θα του δώσει τη λύση στο πρόβλημά του. Είτε πρόκειται για μια σύντομη επεξήγηση με κουκκίδες, ένα βίντεο ή ένα γραφικό, η landing page σας θα πρέπει να παρουσιάσει επιτυχημένα την αξία και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προβεί στην επιθυμητή ενέργεια.

Σωστή μελέτη και οργάνωση

Πριν αποφασίσετε να προβείτε στη δημιουργία μιας landing page, θα πρέπει να κάνετε μια αναλυτική μελέτη και οργάνωση που θα περιλαμβάνει:

  • Την ανάλυση του προϊόντος ή της υπηρεσίας
  • Τον προσδιορισμό του στόχου
  • Τον τρόπο υλοποίηση της landing page

Το σημαντικότερο είναι να καταφέρετε να μπείτε στη θέση και την ψυχολογία του κοινού στο οποίο απευθύνεστε. Να κατανοήσετε τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται προκειμένου να σχεδιάσετε αναλόγως τη landing page σας. Για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει πρώτα να απαντήσετε σε μερικά ερωτήματα:

  • Σε τι κοινό απευθύνομαι;
  • Τι θα άρεσε στο κοινό αυτό να συναντήσει στη σελίδα μου;
  • Σε τι ενέργεια θέλω να προβεί;
  • Πως θα τον πείσω να προβεί στην ενέργεια αυτή;
  • Πως θα καταφέρω να βελτιστοποιήσω το ποσοστό μετατροπής;

Όλα τα ανωτέρω ερωτήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το κοινό σας και να δημιουργήσετε μια άκρως ελκυστική landing page, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Πρέπει να θυμάστε ότι για να καταφέρετε να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό μετατροπών θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και κόπο. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι συνεχώς πρέπει να προσπαθείτε να βελτιώνεται το ποσοστό μετατροπής σας μελετώντας την συμπεριφορά των χρηστών σας και σε καμία περίπτωση να μην απογοητεύεστε αν τα αποτελέσματα δεν έρθουν άμεσα.

 

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να σας προσφέρουμε επαγγελματικές λύσεις.